Diagnosztika

Hogyan történik a diagnosztika?
A teljes körű fogászati diagnosztika vizsgálatok sorából áll. A diagnosztika során szájüregvizsgálatot végzünk. Ami több módon is történhet, például fizikális vizsgálat – megtekintés, kopogtatás, tapintás – révén, amikor is megtörténik az egyes fizikális tünetek, a szájüregen belüli esetleges elváltozások vizsgálata. Ezt követően eszközös vizsgálatokkal is felmérhetjük a fogak állapotát, például különböző röntgenfelvételek készítésével, vitalitás vizsgálattal. Az egyes vizsgálati módszerek segítségével a teljes fogászati státuszt felvesszük, s a fogászati problémák megoldására a pácienssel egyeztetve kezelési tervet készítünk.
Milyen eszközökkel történik a diagnosztika?
Egy hatékony terápia alapfeltétele a pontos diagnosztika készítése. A fogászati szférában számos olyan berendezés áll rendelkezésre, melyek segítségével hatékonyan feltérképezhető a páciens szájüregének állapota. Ilyen elengedhetetlen diagnosztikai eszköz a fogászati röntgen is, mely olyan rejtett elváltozások felfedezésében segít, amelyek még a legalaposabb fizikális vizsgálatokkal sem állapíthatóak meg. Az elkészült felvételek alapján pontos információt kapunk a fogak elhelyezkedéséről és egészségi állapotáról.

Fontos!

  • A szűrésén a fogorvos olyan elváltozást is felismerhet, amelynek még nincsenek tünetei, de kezelés szükséges

  • A kezdetben minimális kezelést igénylő elváltozások, ha nincsenek idejében kezelve, később jóval költségesebb beavatkozásokat igényelhetnek.

  • Kismamák számára a kötelező szűrések közé tartozik a fogászati szűrővizsgálat is, hiszen gyakori probléma a kismamáknál a fellépő ínygyulladás, mely kezelés hiányában a fog tartószerkezetére átterjedve fogágy-betegséget hozhat létre, ami a fogak kimozdulásához, bedőléséhez, elvándorlásához, s végül elvesztéséhez vezethet.