Fogeltávolítás

A foghúzást megelőzően egy alapos, professzionális fogkő eltávolításon, depuráláson ajánlott részt venni, ami 2 részből áll: fogkő eltávolítás, polírozás. Ezekkel az óvintézkedésekkel a foghúzás után gyorsítható a sebgyógyulás, elkerülhető, hogy a kihúzott fog helye elfertőződjön. Kiemelten fontos a megelőzés, hogy foghúzás után a lehető leggyorsabb gyógyulást biztosíthassuk.

Az eltávolított fog helyén egy véralvadék, gyakorlatilag egy vérdugó alakul ki, ami lezárja a sebet és meggátolja, hogy a baktériumok a fog helyén lévő “lyukba”, a szabaddá váló csont felszínére letapadva adott esetben fertőzést okozzanak.

Ezért is fontos, hogy kihúzás előtt a fog környéke és a száj megfeleően elő legyen készítve, illetve a beavatkozás után kerülje a tejtemékeket, dohányzást, alkohol és kávé fogyasztását körülbelül 3-4 napig. Nehéz fizikai munka, száj öblögetése, a seb piszkálgatása, szívogatása sem javasolt 4-7 napig (vagy varratszedésig). Rendelőnkben a foghúzás után maradó seb aljára egy kis kollagén szivacsot teszünk, ami ezt a véralvadékot stabilizálja, rögzíti. A további biztonság kedvéért egy-két öltés is bekerülhet a sebbe, ami megakadályozza a fog helyén kialakuló vérdugó kiesését.