.

Fogfehérítés

A fogak elszíneződésének okai

A fogak elszíneződésének okai

  • dohányzás
  • legfontosabb tényező, hogy a különféle ételekkel italokkal bevitt színezőanyagok beivódnak hosszútávon a zománc mélyebb rétegeibe is, ahonnan már hagyományos fogmosási technikával nem lehet eltávolítani. (pl.: kávé, tea, mesterséges színezők, stb.)
  • elszíneződött tömések
  • gyökérkezelt fogak
  • a fogak fejlődésének idején bevitt bizonyos típusú anyagok

Minden típusú fehérítési eljárást megelőz egy alapos fogkő eltávolítás, polírozás. Érdemes a lyukas fogakat is ellátni, bár a fogszínű töméseket a pontos színválasztás miatt logikusan csak a fogfehérítő eljárás után szabad behelyezni.

Előtte-utána

Az eredményesség
Amennyiben a fog olyan szerkezetű, az aktív oxigén nem tud olyan szinten behatolni a zománc felső rétegeibe, mint ahogyan az kívánatos volna. Nem éri el a fogfehérítési kezelés a kívánt hatást. A fogak ebben az esetben a fog belsejéből fakadóan sárgás árnyalatúak, kissé matt színűek.

A legelterjedtebb mérési módszer a VITA színskála szerinti árnyalatszám megadása. Ez azt jelenti, hogy a színskála 4 színcsoportra bontott fogszín mintáit árnyalat szerint sorba tesszük. Meghatározzuk a kiindulási fogszínt, és a végfogszínt. Megszámoljuk, hogy a két fogszínt hány árnyalat választja el egymástól. Ez maximum 14 árnyalat lehet, ami egy nagyon sötét fogszín tejfog fehérré válását jelenti. Másik lehetőség, hogy a VITA3d színkulcsot használjuk, ahol jóval több az árnyalat, de ez nem általános. Marketingfogás viszont az, amikor a fehérítő rendszer egy saját színskálát épít fel, ami például 40 árnyalatból áll, és azt vállalja reklámjában, hogy 10 árnyalatot fog fehéríteni.

Hogyan történik?

Káros-e a fogfehérítés?
Nem! A fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, de semmiképpen sem káros. A közhiedelemmel ellentétben nem a zománc felszin maratásával, hanem oxidáció révén érik el a kívánt eredményt. A fogak szövetszerkezetében így bizonyítottan nem idéznek elő semmiféle változást. Nyugodtan kijelenthető, hogy sem a zománcréteg, sem a dentin nem károsodik. A kezelést követően felléphet a fogak kisebb mértékű hideg- meleg érzékenysége, amely néhány nap alatt elmúlik, illetve megfelelő fluoridos kezeléssel elmulasztható. Annak ellenére, hogy semmiféle károsító hatás nem bizonyított nem célszerű fogfehérítő kezelés alkalmazása a terhesség és a szoptatás időtartama alatt. A fogfehérítők hatása sajnos nem végleges! Azonban 2-3 év elteltével, sokkal kisebb energia ráfordítással a hatás felfrissíthető.