Fogpótlások

Rögzített fogpótlások

Korona

 

A fogászati korona egy olyan fogpótlás, amelyet implantátumra vagy az eredeti fogra alkalmaznak a szakorvosok; legfontosabb feltétele a gyökér megléte (legyen szó eredeti fog gyökeréről vagy implantátumról), hiszen a korona önmagában csak a látható hiányt vagy sérülést pótolja.A legtöbbször használt kerámialeplezésű fémkorona mellett létezik tiszta porcelánból és cirkónum-oxidból készült korona is. A fémkerámia előnye, hogy olcsó és erős, valamint mindegyik fognál alkalmazható.

Híd

 

A fogászati híd legfontosabb célja, hogy mint összemerevített rendszer tartósan pótolja a foghiányokat.

Lényegében két fontos eleme van: a foghiányt határoló két pillérkorona, illetve a hiányt fedő hídelem. A pillérek gondoskodnak a stabilitásról, a hídelemek pedig rágófunkcióról és az esztétikáról.

A fix megoldás akár két-három fognyi hiányzó területet is pótolhat, sőt, a lengetéses megoldással még egy hátulról kihúzott vagy elveszített rágószervünket is helyettesíthetjük

Kivehető fogpótlások

Részleges

 

 

Akkor alkalmazható, ha a páciensnél a foghiány nem teljes, azaz még vannak ugyan saját fogak, de azok nem alkalmasak egy híd vagy korona megtartására, vagyis fix fogpótlásra.

Maga a részleges kivehető fogpótlás az alábbi elemekből épül föl: alaplemez, műíny, valamint a műanyagból készült fogak.

Az alaplemez a kivehető fogpótlás azon része, amire a fogakat és a műínyt rögzítik. Az alaplemez a kivehető fogpótlás esetén a nyelv mellett és előtt található ínyrészre fekszik, és fontos feladata még a rágónyomás nyálkahártyára történő közvetítése.

A műíny az íny színével minden esetben harmonizáló, műanyagból készült elem, ami a műfogakat rögzíti az alaplemezhez, és ami a száj megfelelő kontúrjáról is gondoskodik.

A műfogak a legtöbb esetben műanyagból készülnek, mégis magas esztétikai hatást képviselnek.

Az elhorganyzás, vagyis az a mód, ahogyan a kivehető fogpótlás a megfelelően előkészített saját fogakhoz rögzítésre kerül. Ez többféle eszközzel is történhet, többek között öntött fémkapcsokkal, de úgynevezett teleszkópos rendszerek is léteznek.

Teljes

 

Ha a páciens már egyetlen saját foggal sem rendelkezik, akkor a teljes kivehető fogpótlás javasolt a számára. Ezek a fogművek jóval olcsóbbak, mint a fogpótlás egyéb formái, de azt is tudni kell, hogy a viselésük – különösen a megszokás időszakában – sokkal kényelmetlenebb, és időbe telik, amíg a páciens megbarátkozik az új fogaival.

A részeleges kivehető fogpótlásokhoz hasonlóan a teljes kivehető fogpótlások is három fő részből állnak, amik az alaplemez, a műíny, valamint a műfogak.

Annyit érdemes csak különbségként megemlíteni, hogy a teljes kivehető fogpótlások esetén a nagyobb tartósság érdekében az alaplemezt érdemes megerősíteni, ami fémhálóval történik.