Szájhigiénia

A professzionális fogtisztítás magában foglalja együttesen a fogkő gépi (ultrahangos) és kézi eltávolítását, a polírozást, esetenként a profilaxis-polírozó pisztoly használatát, valamint a kezelés végén szájhigiénés instrukciókat a helyes fogmosási technika ismertetését, fogápolási segédeszközök bemutatását (fogselyem, interdentális fogkefe, szájvizek)

 

A kezelés menete:
  • fogkőeltávolítás első lépése egy ultrahangos készülék használata. Ennek hegyes vége finom rezgéseket végezve pattintja le a fogkövet a fog felszínéről úgy hogy a fogzománcot nem sérti. Amennyiben szükség van rá, kézi műszerek használatával a fogkövet tovább lehet tisztítani, lepattintva a lerakódott fogkövet.
  •  következő lépés a gyökérfelszínek tisztítása  kürettkanalak segítségével (gyökérsimítás). Ez abban az esetben szükséges, ha fogágybetegség következtében úgynevezett tasakok alakulnak ki a fogak körül. Ez azt jelenti, hogy a csont a fogak mellett leépült, és a szájban látható íny szintje, valamint a fogakat körülvevő csont között a távolság nagyobb lett, mint 2mm, ami a fiziológiás sulcusmélység.
  • ezután következik a fogfelszínek polírozása. Ez történhet egy ún.profilaxis pisztoly segítségével, ami finom polírozó por használatával –víznyomás mellett – tisztítja a fogfelszíneket. A polírozást egy finom polírkefe és paszta együttes használatával fejezzük be.fogágybetegek kezelése esetén kiegészítő eljárásként alkalmazható lézeres tasakfertőtlenítés, melynek során egy vékony szálon keresztül a tasakba juttatjuk a lézersugarakat, meghatározott dózis mellett. A lézersugarak antibakteriális és biostrimulációs hatásait kihasználva gyorsabb gyógyulás és látványosabb eredmény érhető el.
  • bizonyos esetekben ún.tasakműtétek is végezhetőek vertikális csontvesztés esetén a fogak mellett. Ezek során a tisztítás után speciális anyagok (csontpótlók, membránok) felhasználásával próbáljuk regenerálni az elveszett csontot. Az eredmények nagyon függenek csontdefektus kiterjedésétől.